piątek, 8 czerwca 2012

Zdrowe chipsy z jarmużu

Piłkarskie emocje rozpoczęte!
Proponuję Wam zdrowe chipsy na te wieczory wypełnione piwem i nerwami :D

1 pęczek jarmużu (około 7-8 liści)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól gruboziarnista

Jarmuż szarpiemy na kawałki wielkości starej pięciozłotówki (tej z rybakiem bodajże), usuwamy łodygę.
Mieszamy poszarpane kawałki z oliwą, posypujemy solą , rozrzucamy na 2 dużych blachach do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C (400 F) na 15 minut.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. a wiesz, że ostatnio poszukiwałam właśnie jarmużu i nigdzie nie było:(
    Znam smak z dzieciństwa, gdy przemrożony, bo taki musiał być, tato przyrządzał jak szpinak:)
    Bardzo apetycznie są te chipsy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z tymi czipsami. A jarmuż, to chyba sobie trzeba samemu zasiać i uprawić na działce;)( pod warunkiem, że Ci go łosie nie zjedzą)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę jest aż tak trudno dostępny w Polsce?

    OdpowiedzUsuń